Načrt za čebelnjak in zgodovina

V načrt za čebelnjak je bilo vloženega veliko truda in informacij, pridobljenih od mnogih priznanih čebelarjev. Pravzaprav upoštevamo nasvete, ki nam jih posredujejo čebelarji, ki so že naročili svoj prevozni čebelnjak.

Ko želimo panje in družine v njih primerno zaščititi, pri izdelavi prevoznega čebelnjaka nujno potrebujemo kvaliteten načrt. Vse skupaj se začne pri odločitvi, kolikšno število panjev bomo prevažali in katere panje imamo. S tem določimo notranjo dolžino. Dodamo še trideset mm za rezervo. Panji se lahko rahlo širijo ali krčijo.

O merah

Višino zadaj določimo tako, da na platformo lahko postavimo dva panja (eden na drugega) in dodamo še vsaj 130 mm. S tem pridobimo nad panji nekaj prostora za osnovne pripomočke. (rokavice, kadilnica, klobuk..) Lažja je tudi manipulacija s panji.

Prednja stran je višja za približno 80 mm. Stranske cevi so prirezane pod kotom in sicer: zadnja pod 11° in prednja pod 55°. Tako pripravimo nagiba za dvokapno streho. S tem se približamo izgledu slovenskega čebelnjaka. Načrt za slovenski čebelnjak lahko vidite tukaj.

Izbira cevi in profilov

Za dober načrt pazljivo izbiramo cevi in profile. Prečna nosilna cev je v dimenziji 60x60x3. Za vzdolžne nosilne cevi uporabimo 50x50x3. Enake cevi uporabimo tudi za izdelavo zadnjih nog. Zaradi stabilnosti so zadnje noge narejene »na pajka«. Prve noge pa so izdelane iz cevi 50x50x2. Ostale dele nog izdelamo iz cevi 45x45x2 in 40x40x2.

Paziti moramo, da se cevi lepo prilegajo ena v drugo. Proti gibanju levo in desno imamo na prvi strani narejene blokade, ki nam stabilizirajo prevozni čebelnjak.

Delni načrt za prevozni čebelnjak si oglejte spodaj.

Načrt za čebelnjak

Za dvig nog uporabimo trapezno navojno vreteno tr16x4. Če za dvig nog uporabimo navojno palico M16 se omenjen navoj zelo hitro pokvari. Navojno vreteno zaradi tega zarjavi in potrebna je menjava noge, zato priporočam uporabo trapeznega navoja.

Tako narisan načrt za čebelnjak nam zagotavlja še vedno sprejemljivo težo, katero nam določa zakon o cestno prometnih predpisih. Vsekakor pa priporočamo izbiro prikolice s skupno nosilnostjo 1000 kilogramov. Odločite se tudi za naletno zavoro.

Za več informacij pokličite 031 681 589

Sabina Ciglič S.P.,
Prodaja čebelarske opreme